Autoilun tulevaisuus

 

Lentävätkö autot tulevaisuudessa ilmassa? Liikkuvatko älykkäät robottiautot paikasta toiseen ilman kuljettajaa matkustajien nauttiessa maisemista, töistä tai viihdepalveluista? Autoilu ja liikkuminen mullistuvat vauhdilla etenkin kaupungeissa, joissa uudet käyttövoimat näkyvät jo nyt katukuvassa. Lyhyemmällä aikajänteelläkään autoilun tulevaisuus ei tarkoita vain sähkö-, vety- ja robottiautoja. Se pitää sisällään myös uudenlaisia älykkäitä palveluita, ostokäyttäytymisen muutoksen ja perinteisiin käyttövoimiin liittyviä innovaatioita.

Autoala käy läpi valtavan laajaa ja moniulotteista murrosta. Muutos ei koske pelkästään uusia käyttövoimia, vaan autoilun palvelullistumista ja automatisoitumista. Uudet merkit ovat myös haastaneet ratkaisuillaan perinteisiä brändejä. Innovaatiotyö on jatkuvaa tilanteessa, jossa jokainen autoalan toimija pyrkii luomaan nahkansa ja tarjoamaan kuluttajille miellyttäviä, turvallisia ja kestäviä autoilukokemuksia.

Tulevaisuuden käyttövoimat

Sähköautot ovat lisääntyneet katukuvassa myös Suomessa. Kun vuonna 2015 Suomen täyssähköautokanta oli 614 ja ladattavien hybridiautojen 1017, vuonna 2020 täyssähköautokanta oli jo 9697 ja ladattavia hybridejä löytyi Suomesta jo 45 625. Ensirekisteröinneissä muutos näkyy vielä selkeämmin: vuonna 2015 täyssähköautoja rekisteröitiin 243 ja ladattavia hybridiautoja 415, kun vuonna 2020 luvut olivat 4244 ja 13 231.

EU:n asettamat tiukat säädökset ovat saaneet autovalmistajat panostamaan sähköisiin strategioihinsa. Samanaikaisesti esimerkiksi keskustelu vedyllä kulkevista polttokennoautoista voimistuu. Vetytankilla varustettujen autojen päästönä tulee ulos pelkkää vesihöyryä, mikä tekee niistä ympäristöystävällisen ja houkuttelevan vaihtoehdon.

Kuluttajille uuden auton ostaminen ei ole ollut viime vuosina helppoa eikä se ole yksinkertaista lähitulevaisuudessakaan. Mikä käyttövoima ja malli sopii omiin tarpeisiin ja elämäntilanteeseen? Tarvitsenko omistusautoa vai olisiko yksityisleasingin kaltainen ratkaisu itselle sopivampi vaihtoehto? Miten yhdistää suurperhe-elämä, arjen sujuvuus ja kestävä elämäntapa? Onko valittu käyttövoima tulevaisuuden ratkaisu?

”Yhdelläkään autonvalmistajalla tai asiantuntijalla ei ole hallussaan kristallipalloa. Neuvojen kysyminen autoalan ammattilaiselta kuitenkin kannattaa. Se helpottaa oikean ratkaisun löytämiseen juuri omaan tilanteeseen.” – Hedin Automotiven talousjohtaja Pietu Parikka.

Osta auto kotisohvalta, koeaja ostoskeskuksessa

Myös auton ostaminen muuttuu ja on muuttunut. Auton ostaminen netistä kotisohvalta on jo tätä päivää. Helppokäyttöisten nettisivujen avulla asiakas voi rakentaa itselleen juuri sellaisen auton kuin haluaa moottoria, varustelutasoa ja väriä myöten.

Hedin Automotive kehittää myös jatkuvasti palveluitaan koeajon helpottamiseksi ja on avannut autoliikkeenostoskeskukseen. Näin esimerkiksi joku perheenjäsenistä voi halutessaan koeajaa uutta autoa maksutta, kun muu perhe tekee viikonloppuostoksiaan. Asiantunteva henkilökunta on myös valmennettu vastaamaan autoiluun liittyviin moninaisiin kysymyksiin.

Vuorovaikutteiset palvelut ja aito keskusteluyhteys asiantuntijoihimme ovat meillä Hedin Automotivella tärkeitä, koska tiedämme autojen tulevaisuuden ja vaihtoehtojen moninaisuuden herättävän kuluttajissa paljon kysymyksiä.

Älykkäät autot ehkäisevät onnettomuuksia

Paljon on puhuttu myös autoilun ja viihteen yhdistymisestä. Älykkäät palvelut näkyvät tulevaisuuden autoilijalla paitsi mukavuutena, myös lisääntyvänä turvallisuutena. Autoista löytyy yhä enemmän kameroita ja sensoreita. Älykkäät uudet teknologiset ratkaisut hyödyntävät dataa monenlaisiin tarpeisiin, kuten onnettomuuksien ehkäisemiseen ja tilanteiden ennakointiin. 

Samanaikaisesti, kun markkinoille tulee uusia kestävämpiä käyttövoimia, myös perinteiset käyttövoimat kehittyvät selkeästi vähäpäästöisemmiksi. Nyrkkisääntönä voi pitää: mitä uudempi auto, sitä ekologisempi ja vähäpäästöisempi se on.

Uskomme, että suuri osa ihmisistä nauttii autolla ajamisesta ja haluaa ajaa itse autoa tulevaisuudessakin.

Varmaa on, että säädökset ja kuluttajien toiveet ohjaavat autoalaa kohti kestävämpiä, ympäristöystävällisempiä ratkaisuja. Yksityisautoilulle ei ole näköpiirissä loppua, vaikka autoilu palveluna, automaatio ja niihin liittyvät uudet ratkaisut lisääntyvätkin.